с. ЛОЗЕН, обл. ХАСКОВО
lozen-haskovo.alle.bg

Читалището в с. Лозен отбеляза Трифон Зарезан

Читалището в с. Лозен отбеляза Трифон Зарезан
Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозари, градинари и кръчмари на 14 февруари по нов стил и на 1 февруари по новоюлианския календар, когато Българската православана църква отбелязва Трифоновден. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница и др.
   Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича на саджак (пиростия). В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. "Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпън се отправят към селото. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: "Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!" Царят отговаря на благословията с "Амин!" След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и, окичен с венци на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село. Затова за цар на този празник се избира заможен човек.
   Следващите два дни, наречени във фолклора "трифунци", се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, за да не се разтваря устата на вълка, не плетат, не предат и не шият. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните - за предпазване и на добитъка, и на хората от вълци.
   Народно читалище "Просвета" с. Лозен отбеляза празникът какта подобава. С музика и танци жителите на селото се отправиха от площада към лозовите масиви, за да зарежат лозята. След това празникът продължи на площада с хора и в кафе-аператив "Оазис".
    Всички снимки от тържеството можете да видите в ГАЛЕРИЯ.
Читалището в с. Лозен отбеляза Трифон Зарезан
Читалището в с. Лозен отбеляза Трифон Зарезан
Читалището в с. Лозен отбеляза Трифон Зарезан
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg