с. ЛОЗЕН, обл. ХАСКОВО
lozen-haskovo.alle.bg

Национален фолклорен фестивал "Кехлибарен грозд"

Национален фолклорен фестивал "Кехлибарен грозд"

     Националният фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ е проект на Народно читалище Просвета-1925“ с. Лозен, обл. Хасково, стартиращ като Национален фестивал за автентичен фолклор „Кехлибарен грозд“.  Първите две издания на фестивала се провеждат през 2010 и 2011 година в село Лозен, общ. Любимец.

     Третото издание на фестивала, през 2012 година, се състоя сред внушителните останки на една от най-добре запазените римски крепости по нашите земи – крепостта Неутзикон над село Мезек, общ. Свиленград.

      В по-късен етап, през 2013 година фестивалът променя статута си и от фестивал за автентичен фолклор, се превръща във фолклорен фестивал, като по този начин дава поле на изява, освен на съставите представящи изворен фолклор и на такива, които представят и обработен.

   От 2013 година домакин на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ е гр. Харманли.

   Фестивалът е социален проект, целящ да създаде условия за изграждане на активен диалог между самодейните състави и индивидуални изпълнители от страната, посредством участието им в изданията на фестивала, семинари, изложби и занаятчийски работилници, провеждани по време на фестивалните дни.

   Всяка година на сцената на фестивала, който се провежда ежегодно, в трите фестивални дни участват над 2000 души - танцови състави и клубове, ансамбли, певчески групи, индивидуални изпълнители, групи представящи народни обичаи, легенди и предания, народни хорове и оркестри.

   Фестивалът е с конкурсен характер и цели да съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да съхраним и предадем живото нематериално културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни. Да утвърди присъствието на фолклорното танцово, словесно и музикално – песенно и инструментално изкуство в съвременния живот и да предоставя възможност на многобройните колективи за обществено признание. Насърчаване приемствеността на младото поколение.

    За петте години, наред с многото нови участници, които привличаме с всяка изминала година, групите които са участвали през годините, очакват с нетърпение поредното издание на фестивала и участват отново с голямо удоволствие. За петте години участниците са над 6000 души. Всичко това безспорно говори за нивото на конкурса и е най-индикативният и отличителен показател за значимостта на фолклорния фестивал, както от страна на участниците, така и за местната общност.

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg