с. ЛОЗЕН, обл. ХАСКОВО
lozen-haskovo.alle.bg

Народно читалище "Просвета-1925"

Народно читалище "Просвета-1925"
 Народно читалище "Просвета-1925", със своята вече над 85 годишна история се изгради като просветен, духовен и културен център в с. Лозен.
   Читалището е основано през 1925 година. През всичките тези години на съществуване, читалището играе важна роля в обществения живот на с. Лозен, като устойчива културна институция със специфична мисия  за съхранение и развитие на традиционните ценности на нацията ни. Дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата и благотворителността е в основата на авторитета на читалището.  През своята 85 годишна история читалището има своята завоювана позоция на единствения на територията на с. Лозен културен и духовен център, за работа в подкрепа на общността и през годините е спечелило доверието на хората. 
  Първоначално читалището се е помещавало в дюкяна на Трифон Димитров Кючюков. През 1933 година се мести в училището, а през 1953 година - в бубарницата на Ангел Слънков (сега кметство на селото), където на първия етаж се е помещавала библиотеката. През 1955 година, с доброволен труд и дарения от жителите на с. Лозен е построена днешната читалищна сграда. Читалищния салон разполага със 100 места, от които 80 в салона и 20 на балкона. Сцената заема площ от 36 кв. м. 
  Библиотеката е създадена още със самото читалище. Първоначално библиотечният фонд наброява около 630 тома литература, които са дарени от жителите на с. Лозен. През 1981 година библиотеката е преместена в сградата на детската градина на първия етаж. Библиотечният фонд тогава наброява  5993 тома литература, а в днешни дни - 3703 тома.
   Към Читалището са били сформирани група за афтентичен фолклор от 25 жени, които са изучавали народните песни, типични за нашия край и група за народни обичаи от 20 жени, които са изучавали местните обичаи.
    В по-късен план читалищната дейност в селото замира.
   През средата на 2007 година Читалището отново е възродено от група млади ентусиасти и родолюбци. 
   В момента в Читалището има сформирана Група за автентични народни обичаи, Група за автентичен фолклор и трио "Тракийци".  През 2004 година в етнографския комплекс Етъра е изпълнен обичаят "Ерминден", обичай типично лозенски, който дава представа за житието и битието на нашите баби и дядовци, а през юни 2007 година обичаят е изтълнен в Регионалния Етнографски музей в гр. Пловдив, по повод 90 годишния юбилей на музея. На празника присъстват Президента на Република България, Министърът на Култутрата и редица учени етнографи.
      Читалищната сграда е в окаяно състояние. По нея не е извършван ремот от както е построена. 
   Читалището се нужадае от средства, за да осъществява своите културно-просветни цели. Настоятелството на Читалището си обещава осърдна работа и освояване на Еврофондове, за да продължим делото на нашите баби и дядовци, които в онези тежки времена са отделяли от залъка си, за да изградят духовния дом и културен център на с. Лозен и всички ние - жителите на селото, сме длъжни да го опазим и развиваме !!!  
    За повече информация посете сайта на НЧ "Просвета-1925" с. Лозен
     
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg